Ibiza-Love highlights

Es Vedra

Als je op Ibiza bent en je houdt ervan om het eiland te verkennen, en dus meer te ontdekken van Ibiza dan moet je zeker even een kijkje nemen bij Es Vedra.

Het is een rotseiland vlak voor de kust van Ibiza. Men ziet dit eiland ook wel als de plek waar Ibiza haar magie aan ontleent. En dat gevoel krijg je ook wel wanneer je er naar staat te kijken of langs vaart.

Er zijn vele mythes en legendes omtrent dit eiland.

Het eiland ligt in het natuurgebied van Cala d’Hort. Het is onderdeel van een groepje rotseilanden. Naast Es Vedra ligt een kleiner eiland, Es Vedranell. Es Vedra is 400 meter hoog en bestaat uit kalksteen en een hoge concentratie metalen en mineralen en zendt een groot magnetisch veld uit. Het is de 3e meest magische krachtplek op aarde. Hierdoor komt het vaak voor dat kompassen in de buurt van Es Vedra niet goed werken.

Wanneer je ernaar staat te kijken zie je voor je gevoel alleen rots, maar er komen op Es Vedra 166 plantsoorten voor. Dat maakt het één van de belangrijkste botanische gebieden van de Balearen. Ook broeden er meerdere vogelsoorten en leven er hagedissen, waaronder één soort die een blauwe rug heeft en die leeft alleen op Es Vedra.

Tot 2016 leefden er 45 berggeiten ( ik kan het me bijna niet voorstellen als ik naar dat rotseiland kijk ) maar deze zijn van het eiland afgehaald omdat ze een bedreiging vormden van inheemse plantensoorten die op de rots groeien.

Wanneer je vanaf Cala d’Hort naar Es Vedra kijkt of vanaf het uitkijkpunt onder Torre de Savinar, dan krijg je toch een apart en speciaal gevoel. Ten eerste door de schoonheid van deze rotseilanden in de zee. Het is zo mooi! Maar het heeft ook iets magisch. Ik ben er verschillende malen geweest, en het blijft mooi en een magisch gevoel geven.

De Mythes en Legendes over Es Vedra

Er doen verschillende verhalen de ronde over deze prachtige plek. Het wordt gezien als de plek die de sterke energie op Ibiza bepaalt. ( zullen hier dan mijn Ibiza Vibes vandaan komen? )

Ook wordt Es Vedra wel het heilige eiland van Tanit genoemd. Dit is de Fenische godin van de vruchtbaarheid. Haar afbeelding vind je op verschillende plekken terug op Ibiza. Zij kwam naar Ibiza en werd daar later de beschermheilige van het eiland.

Een andere legende is dat in een moeilijk te bereiken baai tegenover Es Vedra “ Atlantis” zou liggen. Je kan er alleen per boot komen of door een uitdagende klimpartij aan te gaan. Dit staat nog op mijn to do lijstje.

Sommigen beweren zelfs dat Es Verda de restanten van de verzonken stad en beschaving van Atlantis zou zijn. Ook inwoners van Ibiza geloven dit en zij hebben een pact gesloten om niemand naar de exacte locatie te brengen. Je vindt dan ook geen signing of bordjes met de route naar “Atlantis“.

Dan nog het verhaal van de 19e eeuwse priester Don Francisco Palau, hij heeft op Es Vedra gewoond en hij vertelde dat hij tijdens meditaties, ontmoetingen zou hebben gehad met buitenaardse wezens.

Sommige eiland bewoners van Ibiza zeggen dat zij kosmische krachten ervaren in de buurt van Es Vedra.

De hippies van het eiland denken dat Es Vedra een landingsplaats is voor buitenaardse wezens en dat het een overblijfsel is uit de oudheid.

Meer Es Vedra

Het is voor veel kunstenaars een belangrijk oriëntatiepunt. Het prachtige uitkijkpunt waar ik het over had is al eeuwenlang voor veel kunstenaars een inspiratie. Velen hebben hun sporen achtergelaten in de baai tegenover Es Vedra; in de vorm van rotstekeningen en sculpturen. Deze zouden weer in een grot bij Atlantis te vinden zijn. Maar die plek moet je dus eerst zien te vinden.

Es Vedra is een beschermd natuurreservaat, en je mag het niet beklimmen.

Er gaan meerdere excursies naar Es Vedra. Maar je kan er dus ook zelfstandig naartoe per auto of scooter.

Hoe dan ook het is een prachtig mooie plek en ik vind het bijzonder.

Ik wil ook zeker aanraden om het te gaan bekijken. Vanaf het strand van Cala d’Hort heb je ook een mooi zicht op Es Vedra.

Geniet ervan….En feel the magic Vibes!