Ibiza-Love highlights

De geheimen van Sa Caleta

Sa Caleta is een schattig klein baaitje dat tussen de luchthaven en Cala Jondal in ligt. Het kleine strandje is omgeven door rode/terracotta kleurige kliffen, en er ligt een heel leuk restaurantje bij.

Bij het restaurantje vind je een leuke tuin waar je heerlijk in de schaduw kan chillen, en voor het restaurant kijk je tussen de kliffen door naar de zee. Een erg leuk plekje om te eten. Wij hebben dat echter niet gedaan, want wij waren er s’morgens aan het begin van een dagje eilandtoeren. We waren al eerder bij dit strandje geweest, waar je overigens ook weer een leuk Ibiza winkeltje a la bohemien style hebt zitten, met leuke strandjurkjes e.d, maar dit terzijde.

Ik wilde echter terug naar deze baai want ik had ergens gelezen dat hier een soort van geheime tunnel moest zijn met een geweldig mooi uitzicht over dit leuke baaitje. En die tunnel hadden wij eerder niet gezien. We besloten dus s’morgens vroeg te gaan voor de ergste hitte van de dag. ( want dan wilden we niet klimmen, maar gewoon ergens heerlijk in de zon liggen )

De oorlogsbunker

Langs het restaurant loopt een pad iets omhoog de berg op, ik had begrepen dat we dat pad moesten nemen. Loop je helemaal rechtdoor (langs een gebouw aan je rechterhand ) dan kom je op een grote open vlakte op de berg, en dan zie je recht voor je ineens een bunker. Dit blijkt een bunker te zijn uit de tweede wereldoorlog. Deze werd in 1940 ontworpen ten behoeve van de bescherming van de kusten van Ibiza. De overblijfselen kan je nu nog bewonderen en zijn in de loop der tijd bewerkt met graffiti. Wat op de één of andere manier dan weer echt past bij Ibiza. Je kan in de bunker, want de ondergrondse gangen zijn nog te doorlopen. Leuk en interessant om te zien!

Overblijfselen van de Fenicische kolonisatie van de Balearen

Nadat we de bunker hadden bekeken gingen we verder met onze zoektocht naar de geheime tunnel met het mooie uitzicht. We zijn aan de rechterkant van de bunker langs de rand van de berg meer naar achteren gelopen ( dus meer van de richting van het strand af ) Toen we aan het eind van de bunker kwamen vonden we een omheind stuk grond met de restanten van een Fenicische nederzetting. Dit was het begin van de Fenicische kolonisatie van de balearen. Deze overblijfselen daarvan behoren tot de lijst van het werelderfgoed van Unesco. Een bonusgeheim dus, want dit wist ik van te voren niet.

Maar goed nog steeds hadden we de tunnel niet gevonden, die ik in eerste instantie zo graag wilde zien. Ondertussen was het aardig warm geworden, dus besloten we om eerst maar terug te lopen naar het restaurant om daar even wat te drinken. Daar hebben we heerlijk in de tuin gezeten en toen maar gelijk gevraagd waar we moesten zijn. Terug naar het restaurant zijn we namelijk ook nog langs de andere kant van de punt van de berg gelopen, waar je allemaal kleine vissershuisjes hebt ( leuk om hier ook een paar foto’s van te maken ) en ook aan die kant kwamen we de geheime tunnel niet tegen. Voor ons gevoel zat hij dus goed verstopt.

Een tunnel met een prachtig uitzicht

Goed na het drankje deden we opnieuw een poging. Het overigens zeer vriendelijke personeel van Restaurant Sa Caleta had ons uitgelegd dat we ergens voor het gebouw wat je op een gegeven moment tegenkomt langs het pad omhoog naar rechts af moesten steken en dat de tunnel dus vrij dicht bij het baaitje lag.

Dat hebben we gedaan ( al hadden we het gevoel dat het hier toch echt niet kon zijn ) en ja hoor rechts van ons zagen we een klein gat aan het einde van een soort spleet tussen de kliffen. Dichterbij gekomen een groot gat met daarvoor de tunnel, en inderdaad een adembenemend uitzicht op de mooie blauwe zee. Het was zo’n geweldig mooi  plaatje om te zien met die terra kleurige kliffen  op de voorgrond en dan die turquoise blauwe zee op de achtergrond!

Ik vond het geweldig mooi om te zien en kan daarvan genieten en was blij dat we het gevonden hadden.